Sık Başvurulan Bazı Tanı Yöntemleri - Dr. Murat İmer

SIK BAŞVURULAN BAZI TANI YÖNTEMLERİ
Direkt Radyolojik Tetkik: Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) tetkiklerinin kolaylıkla yapılabilmesinden sonra radyografik incelemeye duyulan gereksinim oldukça azalmıştır. Günümüzde kraniyosinostoz gibi bazı doğumsal gelişmelerde kafatası içi patolojik değişimlerin saptanmasında, kranyumda radyolusent lezyonların saptanmasında, bazı omurga lezyonlarının saptanmasında ve bazı diğer nedenlerle kullanılmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi: Dünyada ilk kez 1971 yılında kullanılmaya başlamış bir yöntemdir. Vücudun kesitsel imgesini dokunun x-ışınını soğurma özelliğine bağlı olarak oluşturmaktadır. BT beyin morfolojisini ve patolojik değişiklikleri görüntüleyerek önemli katkılar sağlamıştır. MRG tekniğinin üstünlükleri nedeniyle, günümüzde kullanımı sınırlanmış da olsa, önemini korumaktadır. Acil kafa travmalı olgularda, akut kafa içi kanamalarda, kafa ve kaide kırıkları, omurga çökme kırıkları ve kaymalar gibi, kemik patolojilerinde ve diğer bazı durumlarda kullanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme: Özellikle yumuşak dokuda BT’ye kıyasla daha yüksek kontrast çözümleme gücü ile çok yaygın kullanım alanı bulmuştur. İyonizan radyasyon içermemesi ve klinik amaçlı metabolizma bilgisi de vermesi nedeniyle özellikle kafa içi yer kaplayıcı lezyonlarda ilk tercih edilmesi gereken tanı yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Miyelografi: Kontrast maddenin genellikle bel bölgesinde beyin omurilik sıvısı içine enjeksiyonu sonucu görüntü elde edilmesi ile kullanılan radyografik yöntemdir. Sonrasında Bilgisayarlı Tomografi ile görüntüleme yapılması BT- miyelografi adını alır. Günümüzde bazı özel durumlarda kullanılmaktadır.

Elektroensefalografi (EEG) : Basitçe, kortikal nöronlar ve bunların elektriksel potansiyellerin, hücresel tüm faaliyetler sonucu oluşan toplam’ın saçlı deriye konulan elektrodlar ile kaydedilip yazdırılması tekniğidir.

Elektromiyografi (EMG): Sinir ileti ve kas elektrofizyolojik çalışmalarını içerir. Motor ve duyu sinir iletim hızlarının incelemesi sonucu bu sinirlerde çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilecek patolojileri araştırır.